Just See tegijate arvamus: Paks kass, ärka üles

justsee_logoIstuv linnapea Romek Kosenkranius kommenteeris Pärnu Postimehes, et Pärnu linnas töötab turismi- ja teenindussektoris umbes 4500 inimest.

Huvitav ja märgiline number, mis näitab, kui sõltuv on linna elanikkond Pärnut väisavate turistide arvust. Kui lisame 4500 pärnakale juurde need inimesed, kelle rahakotti turistid täiendavalt ja kaudselt mõjutavad, saame summaks veelgi arvestatavama numbri.

Numbri, mis annab märku, kui olulised tegelikult turistid Pärnule on. Selle olulisuse kõrval teevad kurvaks ja nõutuks asjaolud, millega puutusime kokku oma artiklite „Pärnu hävis turismimessil Peterburis täielikult” (23.04.2017) ja „Pärnu kaotabki turiste Venemaalt” (06.05.2017) kirjutamisel.

Vasak käsi ei tea, mida parem teeb
Ja nimelt. Pärnus tegutseb Sihtasutus Pärnumaa Turism. Linnavalitsuses on olemas arenguosakond, kus on palgal eraldi turismindust kureeriv ametnik. Mida me pärnakatena sellest kooslusest resultaadina saame? Jätame siinjuures välja sihtasutuse, mis näib, et toimib. Keskendume pigem arenguosakonnale Peterburgis selle aasta veebruaris toimunud messi näitel.
Linnavolinik saadeti Peterburgi. Selge, aruandlusesse võib linnukese kirja panna. Aga tegelikult? Tegelikult vaatas messil linnavolinik Jüri Lebedev vesise suuga pealt, kuidas Haapsalu linnapea askeldab ja müüb teenuseid oma linnas.
Selge, et Lebedev ei saanud peotäie šokolaadi ja mõne üldsõnalise brošüüriga vastu Haapsalu bännerite ja materjalidega varustatud delegatsioonile.
Pole siin ka imestada, miks nii mõnigi lugeja märkis omaette, et noh, linnavolinik käis sarnaselt telefilmile „Vene kalapüügi eripära” Piiteris lihtsalt tuttavatega kokku saamas.
Miks ei olnud Piiteris Pärnu ettevõtjaid? Kas ettevõtjatel puudus huvi idanaabrite juures toimuva messi vastu? Ei, ei ja veel kord ei. Huvi oli, puudu jäi näib vaid arenguosakonna organiseerimisvõimest.
Seda on ettevõtjad kinnitanud nii kirjalikult meie järelpärimistele vastates  kui ka mitmetes eravestlustes.
Ka ei saa võtta tõsiselt väiteid, nagu ei oleks messile mindud peamiselt seetõttu, et linna SPA-del ja puhkeasutustel puudub võimekus võtta vastu suurt kogust turiste Venemaalt. Kontrollisime ja veendusime – lugu ei ole nii. Vakantsi on ja koostöös erasektori ning hotellidega jääb võimekust ülegi.
Täna rõõmustavad pärnakad teate üle, et riik investeerib suurema summa raha taristusse Pärnus. VIA Baltica on ennast Tartu varjust välja murdnud ja saab 44 miljonit eurot. Oma osa saab ka lennujaam, Pärnu ja Kärdla lennujaamadele eraldatakse 21miljonit eurot. Kusjuures suurema noosi saab Pärnu.

Kas uudisteankrul oli õigus
Me võime mõista pärnakate pahameelt, mille tekitas rahvusringhäälingu Pärnumaa juurtega uudisteankur pinnides Aktuaalses Kaameras minister Simsonit: „Kes ikka Pärnusse lendama hakkab?” Pärnakatele õela ja iroonilisena tunduv küsimus haakub aga kuidagi vastikult meie käsitletud teemaga. Tõesti, kes?
Hästi, soomlased, rootslased, vahest ka sakslased ja lätlased. Lühidalt, Euroopa. Samas ei aseta tark kõiki mune ühte korvi. Ja küll küllale liiga ei tee. Seega ei tohi unustada ka turiste Venemaalt. Seda enam, et meie teadmisel ei ole Schengeni viisa jõukamale turistile Piiterist takistuseks.
Kui nüüd vaatame Peterburgis toimunud messi ja seal juhtunut, võib AK uudisteankru iroonias ja pärnakaile vastuvõtmatus teravuses peituda isegi paras ports tõde. Valusat ja ettevaatlikuks tegevat tõde. Kas Pärnu ei peaks mitte lõpetama puhkamise loorberitel ja võtma tõesti eeskuju Haapsalust? Või Kuressaarest?
Meenub üks kommentaar, mis postitati meie esimese turismiteemalise artikli juurde Facebookis: „Ei tasu Pärnut solvata võrreldes teda paksu, magava ja täissöönud kassiga.”
Hea kommentaator. Me ei soovi mingil juhul Pärnut ja pärnakaid solvata. Kaugel sellest. Soovime kodulinna patriootidena lihtsalt seda, et edaspidi ei oleks meil võimalik kirjutada lugu  pealkirjaga „Pärnu hävis turismimessil Peterburis täielikult.”

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s