Pärnumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimehe Lauri Luuri kõne Eesti Vabariigi 99. aastapäeva vastuvõtul.

thumbnail_L.Luur.jpg
Kuu aega tagasi helistas mulle üks Pärnu Postimehe ajakirjanik ja küsis, et kas järgmine vabariigi aastapäeva vastuvõtt Pärnus ikka toimub või saab olema see viimane.

Veidi rohkem aega tagasi kohtasin üht head tuttavat, kes väljendas siirast muret maakonna, sh maavalitsuse ja omavalitsusliidu tuleviku ning minu töökoha osas.

Tänan siinkohal küsijaid veelkord kaasamõtlemise ja -tundmise pärast, kuid see on tekitanud minus küsimuse, et mis hirmus asi siis meid nüüd tabama hakkab, et kõik justkui ära kaob?

See tuletab mulle meelde paari seika minu noorusajast. Oli aeg kui arvuteid veel ei olnud, televiisor näitas ühte kanalit ja ajalehtedes avaldati ainult puhast tõde. Siis läks liikvele jutt maailma lõpust. Mäletan et arutlesime sõpradega – kuhu minna ja mida teha, kuidas peale lõppu hakkama saada. Kelder tundus turvaline koht, samuti meie maaalune punker. Kuid pärast nn kuupäeva saabumist jätkus aga kõik vanaviisi – peenrad tuli rohida, marjad korjata, tuba koristada. Teine analoogne juhtum oli millenniumi saabumine. Taaskord sai sõpradega arutatud, et äkki oleks tark kuidagi ette valmistuda – võtaks raha pangast välja, investeeriks kuhugi, lülitaks kõik seadmed välja. Eks üht-teist ju sai tehtud, kuid uue aasta hommik ei erinenud kuidagi aasta tagusest ja teisel jaanuaril algas jälle tihe töö. Tulevik tuli ise kujundada ja eesmärgid ise ellu viia.

Tulles tagasi nende küsimuste juurde, tahan rõhutada, et mõistan küsijate muret, kuid haldus- ja riigireform on eelpool mainitud sündmustest oluliselt leebemad. Tulevik on ikka ja jälle ainult meie endi kätes. – Kuniks on Eesti Vabariiki, ei näe ma põhjust, miks vabariigi aastapäeva vastuvõttu ei peaks toimuma. Sama on maakonna tasandi ülesannete ja vastutusega. Kuhu need siis kaovad? Me võime lõputult arutleda ja vaielda, kuidas kõik ümbritsev midagi muudab ning mil moel peaks või tuleks antud juhul ette valmistuda, kuid töö tuleb lõpuks ikka meil endil ära teha. Meie kodul, meie omavalitsusel, maakonnal ja riigil on täpselt selline nägu kui me ise kujundame. Püüdes anda hinnangut tehtule julgen väita, et tööd on veel väga palju teha, kuid suund on õige.

Milline saab olema Pärnu maakond homme?
Tsiteerides M. L. Kingi tahaks siinkohal öelda – „I Have a Dream“, mul on üks unistus.

Nõustun täielikult väitega, et hetkel, kui maavalitsuste tulevik on tume ja uusi omavalitsusi sisuliselt veel ei ole, on ajad segased. Millele omakorda annab hoogu juurde järjest suuremaid tuure võttev valimisvõitlus. Ei salga, et kogu selle reformimise virrvarris ei ole kõik sugugi kõige paremini läinud ja nii mõnigi otsus oleks tulnud teha teisiti. Kuid ega hädaldamine meid kuidagi edasi aita. Muutust oli vaja ja paratamatult käib sellega kaasas teatav segadus. Seejuures ei saa loota ega oodata, et keegi tähtis isik Tartust või Tallinnast teab kuidas peab olema ja tuleb teeb kõik korda. Nüüd on käes see aeg kui meil endil, sh eelkõige siin saalis viibijatel, tuleb võtta veelgi suurem vastutus ning kogu maakond uuesti õigesse rööpasse seada. Üks asi on kindel. Omavalitsused saavad reformi tulemusel tänasest suuremad õigused, kohustused ja vastutuse kohaliku elu, sh maakonna tasandi ülesannete, korraldamisel. Ehk siis iga kohaliku omavalitsuse volikogusse kandideeriv kodanik peab endale aru andma, et seda tehes tuleb võtta vastutus kogu maakonna tuleviku ees.

Võttes räägitu kokku siis ma kinnitan teile, et maailma lõppu ei tule. 25 aastat tagasi asutasid omavalitsused Pärnumaa Omavalitsuste Liidu mille peamine eesmärk ongi omavalitsuste ühiste huvide eest seismine ja maakonna arendamine. Selle ajaga on ellu viidud ridamisi algatusi ja projekte – rajati Pernova loodusmaja, toetati Lottemaa rajamist, ehitati 10 korvpalliväljakut. Igaaastaselt toetatakse sporti, kultuuri, ettevõtluse ja turismi arendamist, kodutute loomade varjupaika jms. Sel aastal lisandus Pärnumaa laste ja noorte vaimse tervise keskuse ülalpidamine, käivitatakse Digitee projekti, ollakse lennujaama renoveerimise eestvedajaks ….

Selles muutuvas olus tuleb liidu tööd üht või teist viisi ümber korraldada, kuid alustalad on paigas. Visiooniga juht etteotsa, meeskond veidi suuremaks ja me näeme kuidas omavalitsuste koostöö saavutab tänasest veelgi tugevama taseme ning maakond kiirema arenguhüppe.

Lauri Luur
Pärnumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s